Dick Norman


OFF COURT

Leeftijd : 42 (01/03/1971)

Geboorteplaats : Waregem

Residentie : Tiegem

Lengte : 2m04

Gewicht : 100 Kg

Speelt : linkshandig

Professioneel sinds : 1991


Racket : Wilson BLX

Snaren : Alu power / Luxilon (dwarssnaren), Wilson darmsnaren (lengtesnaren)

Kledij : Adidas


Favoriete muziek : Black Eyed Peas

Favoriet eten : Italiaans

Favoriete films : Con Air, American Beauty

Favoriete stad : Sydney

Favoriete hobby : een boek lezen (als de kids eens niet in de buurt zijn)


Dick Norman

BIOGRAFIE

Dick werd geboren op 1 maart 1971, op een boogscheut van de Waregem Gaver Tennis club waar hij later vele uren van zijn leven zal doorbrengen. Dick is een geboren en getogen Waregemnaar, hij brengt daar de meeste tijd door, voor zover hij niet in het buitenland vertoeft. School liep hij op de gemeentelijke basisschool, en later op het Heilig Hart College, waar hij zijn humaniora afrondde vooraleer professioneel te gaan tennissen.

Kris, zijn ma, kreeg onlangs een award van 't stad voor haar inzet voor de tennisopleidingen van jeugd en volwassenen. Ze leerde Dick al tijdens de kleuterklas-periode de eerste tennistechnieken bij op een speelse wijze. Dick had al snel de microbe te pakken en sloeg uren en uren tegen de muur en thuis tegen de garagepoort .

Beni, de vader, heeft een mooie carrière (42 jaar) als technisch ingenieur bij Bekaert Textiles Waregem gekend. Dick krijgt het doorzettingsvermogen van zijn vader mee. Hij leert Dick ook om naar de perfectie te streven.

Met de 2 zussen, Ilse en Inge is de familie compleet.

Zijn mooiste prestatie beleefde hij in '95 op wimbledon waar hij de ex nr. 1 van de wereld Stefan Edberg versloeg in de 2 de ronde. Later verloor hij van Boris Becker in de vierde ronde.

Dick werd al meerdere malen geselecteerd voor de Davis Cup ploeg, de eerste maal was in 1995 tegen Zweden. Oktober 2002 was een belangrijke datum voor Dick : hij brak er voor de eerste maal de barrière van de top 100. Door de challenger in Quito, Ecuador te winnen (voor 6000 man) ging de ranking van 112 naar 97. Later in november 2006 behaalde hij zijn beste ranking van nummer 85 in de wereld.

Eind 2008 zei Dick vaarwel aan het enkelspel en besliste om zich eens te wagen aan het dubbelspel. Zijn dubbelranking ging spectuaculair omhoog : van 101 naar top 10 van de wereld. Hij haalde met zijn partner Moodie schitterende resultaten in de Grand Slams : finale op Roland Garros, halve finale op Wimbledon en kwart op de U.S. Open. Als kers op de taart behaalden ze beide de “Masters” te Londen in 2010. Een tornooi waar enkel de beste 8 spelers/teams mogen aan deelnemen !

Ondertussen ging het Dick ook goed naast het veld. Hij organiseerde tezamen met Ilse vier maal succesvol de “AXA Belgian Masters”. Xavier Malisse ging er verdiend lopen met 2 titels, Olivier Rochus zegevierde ook éénmaal en Dick zelf werd de (laatste) AXA Belgian Master in 2009. Daarnaast werd hij ook papa van 2 dochters en 1 zoontje : Nanou, Manon en Tibo! 

In juni 2013 maakt Dick een mooi einde aan zijn 22 jaar durende carrière.